پند های قرآنی

نکته هایی برای زندگی بهتر از قرآن

پند های قرآنی

نکته هایی برای زندگی بهتر از قرآن

کدام آیات قران به نماز اشاره داردند؟ چرا نماز بخوانیم ؟

در قرآن به هیچ عبادتى به اندازة نماز اهمیت داده نشده؛ تا جایى که بیش از یکصد آیه در مورد نماز و مسائل مربوط به آن نازل شده است. براساس آیات قرآن، این فریضه بر همة پیروان شرایع پیشین نیز واجب بوده و تمامى انبیا بر آن تأکید کرده‏اند.

خداوند در قرآن می فرماید:«یا ایها الذین آمنوا اذکروا الله ذکرا کثیرا و سبحوه بکرة و اصیلا»: ای کسانی که ایمان آورده اید ! خدا را بسیار یاد کنید . و صبح و شام او را نیایش کنید (سوره احزاب ، آیات 41 و . 42).

خداوند در مورد اهمیت نماز می فرماید:«وَ الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِالاَخِرَةِ یُؤْمِنُونَ بِهِ وَ هُمْ عَلى صلاتهِمْ یحَافِظونَ»: آنها که به آخرت ایمان دارند به آن ایمان مى آورند و مراقب نمازهاى خویش مى باشند (انعام ، 92).

خداوند در جای دیگر می فرماید:«فَإِذَا قَضیْتُمُ الصلَوةَ فَاذْکرُوا اللَّهَ قِیَماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِکمْ فَإِذَا اطمَأْنَنتُمْ فَأَقِیمُوا الصلَوةَ إِنَّ الصلَوةَ کانَت عَلى الْمُؤْمِنِینَ کِتَباً مَّوْقُوتاً» و هنگامى که نماز(نماز خوف) را به پایان رسانیدید خدا را یاد کنید در حال ایستادن و نشستن و به هنگامى که به پهلو خوابیده اید ، و هر گاه آرامش یافتید (نساء،103).

«وَ اقیمُواالصَّلاهوَ اتواالزَّکاه وَ اَطیعُواالرَّسوُلَ لعَلکُمْ ترْحَمُونَ» و نماز را بر پا دارید و زکات بدهید و رسول را اطاعت کنید تا مشمول رحمت شوید (نور/ 56).

«وَ لقَدَ اَخذاللهُ میثاقَ بَنی اِسْرائیلَ وَ بَعَثنا مِنهُمْ اثنیْ عَشَرَ نقیباً وَ قالَ اللهُ اِنّی مَعَکُمْ لَئِنْ اَقَمتمُ الصَّلاه»: و خدا از بنی اسرائیل پیمان گرفت و از آنها دوازده رهبر و سرپرست برانگیختیم و خداوند گفت من با شما هستم اگر نماز را بر پا دارید…(مائده / 12).

فایل صوتی سورههای: احزاب41.42 و انعام92 و نسا103 و نور56 و مائده12

دانلود

لینک فایل صوتی آیات بصورت جداگانه


چرا نماز بخوانیم ؟ ایا خداوند به نماز ما نیازمند است؟

این مسئله که چرا نماز بخوانیم به خاطر نیازمندی خود ما است و خداوند به عبادت ما نیاز ندارد، ولی ما به نماز خواندن و عبادت خداوند برای رسیدن به کمال نیازمند هستیم.

به چند دلیل باید نماز بخوانیم:

1: نماز خواندن فرمان خداوند است و او دستور داده و بر بنده واجب است بدون هیچ حرف و سخنی از فرمان خداوند اطاعت کند.

2: هر انسانی در زندگی نیاز به تکیه گاه و جائی که در سختیها به او پناه ببرد، دارد، و بهترین تکیه گاه برای بشر اعتقاد به خداوند و ایمان به اوست، بنابراین شخص مؤمن با خدا احساس آرامش خاصی در زندگی خود دارد که افراد غیر مؤمن از آن محرومند، همین خدای مهربان که در تمام زندگی از ابتدای کودکی و حتی زمانی که ما انسان ها جنین و در شکم مادر هستیم، تا آخرین لحظات زندگی از نعمت‌‌های بی کران او برخورداریم اجازه داده است که با او صحبت کنیم، و این صحبت و مناجات، نیاز ماست، و گر نه او از هر چیز و هر کس بی نیاز است، و این صحبت با خالق هستی هنگام نماز است که او را ستایش می‌‌کنیم و از او می‌‌خواهیم که به ما کمک کند و به راه راست هدایت فرماید، و این کار را ما باید به دلیل عقل که شکر منعم را لازم و واجب می‌‌داند انجام دهیم. در هر صورت نماز، رمز ارتباط انسان با خدا و وسیله رسیدن انسان به کمال است و بر انسان واجب گردانید تا از این طریق به کمال بیشتر دست پیدا کند.

3: نماز؛ تشکر از خداوند است در برابر نعمت‌‌های مختلفی که به ما داده است و عقلا و شرعا تشکر از ولیّ نعمت واجب است.

4: هدف از خلقت انسان، رسیدن به کمال آفرینش است و راه رسیدن به کمال آفرینش و رسیدن به مقام قرب خداوندی و برخوردار شدن از نعمت‌‌های الهی در عالم آخرت، ارتباط با خدا و عبادت خداوند است و به همین جهت در قرآن فرموده است که «و ما خلقتُ الجنّ و الإنس إلا لیعبدون»؛ هیچ جن و انسی را خلق نکردم مگر برای عبادت.

مهمترین وسیله ارتباط با خدا و مهمترین عبادت خداوند نماز است که در نماز انسان مستقیما با خداوند حرف می‌‌زند و با خداوند صحبت می‌‌کند.

5: نماز خواندن در هر شبانه روز، کفاره گناهان است که بین دو نماز انجام می‌شود و اگر کسی با رعایت شرایط قبولی و صحت نمازهای شبانه روز را بخواند و حقوق مردم را ادا کند، خداوند نیز به واسطه نماز، گناهان او را می‌‌بخشد.

از امیرالمؤمنین علی(ع) نقل شده است: «قَالَ(ع) سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ(ص) یَقُولُ إِنَّمَا مَنْزِلَةُ الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ لِأُمَّتِی کَنَهْرٍ جَارٍ عَلَى بَابِ أَحَدِکُمْ فَمَا ظَنُّ أَحَدِکُمْ لَوْ کَانَ فِی جَسَدِهِ دَرَنٌ ثُمَّ اغْتَسَلَ فِی ذَلِکَ النَّهْرِ خَمْسَ مَرَّاتٍ فِی الْیَوْمِ أَ کَانَ یَبْقَى فِی جَسَدِهِ دَرَنٌ فَکَذَلِکَ وَ اللَّهِ الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ...»؛ حضرت فرمود از رسول خدا شنیدم که فرمود: نمازهای پنج گانه برای امت من هم چون یک نهر آب جاری است که بر در خانه یکی از شما باشد، آیا گمان می‌‌کنید اگر کثافتی در تن او باشد و سپس پنج بار در روز در آن نهر غسل کند، آیا چیزی از آن بر جسد اوخواهد ماند؟(مسلّما نه) هم چنین است به خدا سوگند نماز‌‌های پنجگانه برای امت من.

یعنی نماز‌‌های پنجگانه گناهان امت من را پاک می‌‌کند.

در روایت دیگر از امام صادق(ع) در تفسیر آیه شریفه وارد شده که حضرت فرمود: «صَلَاةُ الْمُؤْمِنِ بِاللَّیْلِ تَذْهَبُ بِمَا عَمِلَ مِنْ ذَنْبٍ بِالنَّهَارِ»؛ نماز شب مؤمن گناهان روز او را از بین می‌‌برد.

در نتیجه غیر از توبه، نمازهای پنجگانه با وضوی صحیح، نیز گناهانی که مربوط به حقّ الناس نباشد را از بین می‌‌برد.

به این دلایل بر هر انسانی واجب است که طبق دستور خداوند نماز بخواند. تا از آلودگی‌‌ها پاک گردد و به مقام قرب خداوند و کمال آفرینش الهی نزدیک گردد.

منبع : وب سایت آیت الله لنکرانی

اهمیت احترام به والدین از دیدگاه قرآن

احترام به والدین در قرآن با خطاب های گوناگون وارد شده و به مقام و منزلت عظیم آنان و نقش و موقعیت خطیر آنها اشاره بسیارى شده است. البته این دستور نه تنها شامل والدین مسلمان مى شود، بلکه در آیات قرآن احسان و نیکى به پدر و مادر غیر مسلمان را نیز در بر مى گیرد و البته در دستورات انبیاى پیشین نیز بر این مطلب تأکید شده است.

نیکی به پدر و مادر در کنار توحید:اولین مورد از اشارات قرآن در این مورد نیکی به والدین میباشد، که در این باره میفرماید: (وَاعبُدُوالله َوَلاتُشرِکُوا بِهِ شَیئاً وَبِالوَالِدَینِ اِحساناً...)(قسمتی ازآیه ی 36 سوره ی نساء) 

خدای یکتا را بپرستیدوهیچ چیز را شریک وی نگیرید و نسبت به پدرومادرنیکی ومهربانی کنید.

(وَقَضَی رَبُّکَ اَلَّا تَعبُدُوا اِلَّا اِیّاهُ وَبِالوَلِدَینِ اِحسَاناً اِمَّا یَبلُغَنَّ عِندَکَ اَلکِبَرَاَحَدُ هُما اَوکِلاهُمافَلا تَقُل لَّهُما اُفٍّ وَلَا تََنهَرهُما وَقُل لَّهُما قَولاًکَریماً)(آیه ی 23 سوره ی اسراء)

وخدای تو حکم فرموده که جزاوهیچ کس رانپرستیدودرباره ی پدرومادرنیکویی کنید وچنانکه هردو یا یکی از آنهاپیروسالخورده شوند که موجب رنج وزحمت شماباشند زنهار کلمه ای که رنجیده خاطر شوند مگوییدوکمترین آزاربه آنها مرسانید وبا ایشان به اکرام واحترام سخن گویید. 

(...لا تَعْبُدُونَ إِلاَّ اللَّهَ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً...)(قسمتی از سوره بقره، آیه 83) 

فایل صوتی سوره نساء ایه 36 و سوره اسراء ایه 23


غفران الهی نتیجه احترام به والدین:خداوند در سوره اسراء بعد از آنکه دستور می‌دهد که نسبت به پدر و مادر نیکی و احترام و خضوع داشته باشید می‌فرماید: (رَّبُّکُمْ أَعْلَمُ بِمَا فِى نُفُوسِکُمْ إِن تَکُونُواْ صَلِحِینَ فَإِنَّهُ کَانَ لِلْأَوَّ بِینَ غَفُوراً )(اسراء/ 25 ) 

خدا به آنچه در دلهای شما است از خود شما آگاهتر است اگر همانا در دل اندیشه صلاح دارید خدا هرکه را با نیت پاک به درگاه او تضرع و توبه کند البته خواهد بخشید.

فایل صوتی سوره اسراء ایه 25

گرفتار شدن به عذاب الهی نتیجه بی‌حرمتی به والدین:این آیه در مورد فرزند بی ایمان و حق نشناسی است که مورد عاق والدین واقع شده است و به پدر و مادر اف گفته و می‌گوید:(وَ الَّذِى قَالَ لِوَلِدَیْهِ أُفٍ لَّکُمَا أَ تَعِدَانِنى أَنْ أُخْرَجَ وَ قَدْ خَلَتِ الْقُرُونُ مِن قَبْلى وَ هُمَا یَستَغِیثَانِ اللَّهَ وَیْلَک ءَامِنْ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَیَقُولُ مَا هَذَا إِلا أَسطِیرُ الأَوَّلِینَ)(احقاف 17)   

کسی که به پدر و مادرش می‏گوید: اف بر شما! آیا به من وعده می‏دهید که من روز قیامت مبعوث می‏شوم ؟ در حالی که قبل از من اقوام زیادی بودند (و هرگز مبعوث نشدند) و آنها پیوسته فریاد می‏کشند و خدا را به یاری می‏طلبند که وای بر تو! ایمان بیاور که وعده خدا حق است.

از این آیه معلوم می‌شود این فرزند کاملا به پدر و مادر بی احترامی کرده و به حرف پدر و مادر گوش نداده بلکه حتی آنها را مسخره هم کرده است سرانجام کار چنین افرادی را در آیه بعد روشن می‌کند و می‌فرماید: (أُوْلَئِکَ الَّذِینَ حَقَّ عَلَیْهِمُ الْقَوْلُ فِی أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِم مِّنَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ إِنَّهُمْ کَانُوا خَاسِرِینَ)(احقاف 18) 
آنها کسانی هستند که عذاب الهی درباره آنها حتمی است و همراه با اقوام کافر از جن و انس که قبلا از آنها بوده گرفتار مجازات دردناک می‌شوند و اهل دوزخ‌اند.
فایل صوتی سوره احقاف ایه 17 و 18

سوره ای با فضلیت برای اموات

بخاطر فوت پسر عموی عزیزم دو تا از سوره های با فضیلت رو براتون میزارم بخونید و برای شادی روح حامد اسلامی عزیز فاتحه بفرستین.

سوره ۱: الفاتحة - جزء ۱ 

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ ﴿۱﴾الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ ﴿۲﴾الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ ﴿۳﴾مَالِکِ یَوْمِ الدِّینِ ﴿۴﴾إِیَّاکَ نَعْبُدُ وإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ ﴿۵﴾اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِیمَ ﴿۶﴾صِرَاطَ الَّذِینَ أَنعَمتَ عَلَیهِمْ غَیرِ المَغضُوبِ عَلَیهِمْ وَلاَ الضَّالِّینَ ﴿۷﴾

فایل صوتی سوره الفاتحة

دانلود 


ادامه مطلب ...

آداب قرآن خواندن برای اموات

مردم هر نقطه و سرزمینی, آداب رسوم و آیین هایی خاص دارند. که به تمام مراحل زندگی شان از ولایت تا وفات مربوط است. یکی از این آیین های ویژه میان هر قوم و در هر کشور و منطقه ای, آیین های پس از مرگ است. مردمان هر سرزمینی از زمان مرگ عزیزان خود تا دفن جسد آنها و نیز در مراسم یادآوری و پاسداشت شان آداب و رسوم ویژه ای را اجرا می کنند.
در ایران - آنجا که قریب به اتفاق آنها مسلمان هستند - این آداب و رسوم که در بیشتر موارد مطابق با شریعت اسلامی یا برگرفته از آن است, به گونه ای رنگ و بوی الهی دارد.
نکته بسیار جالب و قابل توجه اینکه در بیشتر مراسم ها و برنامه هایی که پس از مرگ یک فرد اجرا می شود - از زمان مرگ تا دفن میت و پس از آن - قرآن کریم حضوری ویژه و پررنگ دارد. قرائت قرآن بالای سر میت پیش از دفن, هنگام دفن و پس از دفن از دستورات پر تاکید دین شریف اسلام است.
یکی از مراسم هایی که پس از دفن میت, در همان روزهای اول و نیز و روزهای هفتم, چهلم و مانند آن برگزار می شود, به مجلس ترحیم یا ختم شهرت دارد. در این گونه مجالس, علاوه بر سخنرانی مذهبی و مداحی و ذکر فضایل و مناقب اهلبیت پیامبر (ص) به قرائت قرآن کریم پرداخته می شود که می توان گفت مهمترین بخش این مراسم و در حقیت سبب برپایی آن می باشد.
در این مجلس, علاوه بر قرائت سوره فاتحه و توحید از سوی همه شرکت کنندگان, قرآن هایی با حجم اندک در میان حاضران توزیع می شود تا علاقه مندان ضمن قرائت آیات آن ، ثوابش را به روح فرد از دنیا رفته هدیه کنند ، همچنین از قاریان خوش صوت دعوت می شود تا آیاتی را با صدای خوش قرائت نمایند . قاریان به مناسبت, آیات مناسب با مجالس ترحیم و مناسب با موضوع مرگ و یاد آورنده معاد را قرائت می کنند.
پایان بخش قرائت قاریان, قرائت سوره مبارک «الرحمن» است که با آداب ویژه ای اجرا می شود. در عرف متدینان, مراسم ختم دارای آداب, رسوم, اصطلاحات و تعبیرات خاصی است که در سطر های آینده به معرفی برخی از آنها می پردازیم:
ادامه مطلب ...